NapiStat

Mely országok a hidrogénbombás Kim Dzsongun legfontosabb üzleti partnerei?

2017. szeptember 03. 22:09 - zékovács

Donald Trump néhány órája a Twitteren keresztül kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok hajlandó lenne minden olyan országgal megszüntetni a kereskedelmi kapcsolatokat amelyek Észak-Koreával üzletelnek.

 

 

Egyelőre aligha lehet komolyan venni az amerikai elnök fenyegetőzését, de talán érdemes ránézni, hogy mely országok a legjelentősebb import, illetve exportpartnerei a bombagyáros észak-koreaikanak.

 

Infographic: Who Is North Korea Trading With? | Statista You will find more statistics at Statista

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napistat.blog.hu/api/trackback/id/tr7712801600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2017.09.04. 09:38:58

LOL, asszem rövid úton kivágnák a Fehér Házból, ha meg akarná szüntetni az összes kereskedelmi kapcsolatot Kínával...

Wrex 2017.09.04. 09:50:10

"bombagyáros" észak-korea?!? És akkor a drágajó júeszéj micsoda? Arról nem is beszélve hogy az ott gyártott bombákat számos alkalommal, a legkülönfélébb helyeken használták fel nemkísérleti célokra is...

Pan Modry 2017.09.04. 10:13:44

@Wrex:
hol magasabb az eletszinvonal? az usa-ban vagy eszak koreaban?

mojoking77 2017.09.04. 10:17:39

@Wrex: Na nehogy mar nekiallj Eszak Koreat vedeni basszus.
Azert ne nyomd mar fullba a kretent - csak hogy a klasszikusokat idezzem.

Egyallampolgar 2017.09.04. 10:21:37

@Wrex:
Tényleg nem érted vagy nem akarod? Milyen USA bombázáról beszélsz számos alkalommal? Japánról? Japánnal nyílt reguláris háborúban álltak akkor . Erről hallottál? Japán öngyilkos pilótákkal támadta az USA hajóit, ilyen fanatizmus ellen mit lehet tenni?
Arról nem beszélve, hogy 1945 augusztusában már Sztálinnak is üzenni akart az USA. Tudod Sztálin, akiknek katonái megülték, megerőszakolták a magyar civileket. Aki halára éheztette az ukrán lakosságot. Aki terrorban tartotta kelet-európát. Aki miatt a féreg emberek most nem értik miért jobb Nyugat mint Kelet.

Gondolkozz már kicsit, hasonlítsd már össze a két országot.
Hasonlítsd már össze az USA és ÉszakKorea rendszerét. Az USA-ban még horogkereszttel is tüntethetsz, legfeljebb kiröhögik szánalmas ostobaságodat.

ÉKoreában naponta verik az embereket politika nézeteik miatt. Átnevelő táborban kínoznak, ölnek, vernek agyon embereket ha a rendszerre ellentétes véleményen vannak. Ha felmerül a rendszer megdöntése, Kim atombombázással fenyegetőzik. Szerinted ez oké?

Wrex 2017.09.04. 10:42:51

@Pan Modry: Ennek mi köze az én felvetésemhez?

Wrex 2017.09.04. 10:46:20

@mojoking77: Védi a rosseb. Azt az agresszív kismalacot előbb-utóbb valaki visszakézből szájon fogja vágni és jókat fogok röhögni rajta. De ez a "bombagyáros" duma meglehetősen cinkes úgy, hogy egy csomó más országnak konkrétan készleten van egy rakás rövid- közép- és nagy hatótávolságú atomrakétája és -bombája, ez a majom meg csak mostanra tudott kiizzadni egy többé-kevésbé működőképes verziót...

Wrex 2017.09.04. 10:51:40

@Egyallampolgar: Ha valaki valamit nem ért vagy nem akar az nem én vagyok. Nem az államrendszerrel, nem a politikai berendezkedéssel, stb. kapcsolatban vetettem fel a problémát, hanem a "bombagyáros" kitétellel.
"Milyen USA bombázáról beszélsz számos alkalommal?"
Úgy látszik te a holdon élsz. Valahol láttam egy csini kis listát hogy az usa mely országokba ment el "demokráciát terjeszteni", esetleg utánanézhetnél.

énisfélek 2017.09.04. 10:54:46

@Wrex: ""bombagyáros" észak-korea?!? És akkor a drágajó júeszéj micsoda?"

Természetesen Észak-Koreának is jogában áll megszakítani a kereskedelmi kapcsolatokat minden országgal, akik az USÁ-val üzletelnek.

Egyallampolgar 2017.09.04. 11:02:55

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Az egész koreai ügy komolytalan."

Persze a tahóknak a kényelmes Magyarországon komolytalan. Akinek a feje fölött ellövi a diktátor a rakétát annak annyira nem komolytalan.
ÉszakKoreában annak akit naponta megvernek, megkínoznak, annak annyira nem komolytalan. Az önző prolinak közömbös, hogy van egy sztálini rendszer, cinikus ideológiával amely valójában egy kegyetlen elnyomás.
Szerencsére itt a még liberális nyugaton lehet köpködni a liberalizmust is, de ha elfogy a liberalizmus akkor ott ÉszakKorea lesz. Ott totális elnyomás lesz ahol nincsenek jogok véleményhez, szóláshoz, jogszerű eljárásokhoz, valláshoz.
Vannak emberek akiknek ez nem komolytalan. Mert foglalkoztatja őket az, hogy azt a rezsimet meg kell dönteni, hogyan, mikor az más kérdés.

Conchobar 2017.09.04. 11:12:34

@Wrex: "Védi a rosseb." - Felesleges védeni, elég az is, ha az ember függetleníti magát az amerikabarát propagandától és megpróbálja tárgyilagosan szemlélni azt a konfliktust. Nem kellene magától értetődőnek venni azt, hogy egy ország a határaitól több ezer kilométerre, a Koreai-félszigetnél csörgeti a kardját (az anyahajóit). Azt se kellene magától értetődőnek tekinteni, hogy egy ország olyan másik országokat akar úgymond megvédeni az észak-koreai fenyegetéstől, amelyek (vezető gazdasági-informatikai hatalmakként) nincsenek rászorulva az USA védelmére

Conchobar 2017.09.04. 11:21:13

@Egyallampolgar: "Persze a tahóknak a kényelmes Magyarországon komolytalan. Akinek a feje fölött ellövi a diktátor a rakétát annak annyira nem komolytalan. ÉszakKoreában annak akit naponta megvernek, megkínoznak, annak annyira nem komolytalan" - Csakhogy az az ország akkor is jajgatott és puffogott Kimékre, mikor azok még nem is lőttek semmit sehová. Ami meg az észak-koreai dolgokat illeti, ezzel lehet a tahókat Kimék ellen hergelni, és megmagyarázni a tahóknak, hogy mennyire igazságos mások belügyébe belepofázni. Bízzuk rá az észak-koreaiakra annak eldöntését, hogy jó az nekik ami a hazájukban folyik, vagy sem. Ha nem jó nekik, biztosan tesznek majd ellene

Conchobar 2017.09.04. 11:23:12

@Egyallampolgar: "Ott totális elnyomás lesz ahol nincsenek jogok véleményhez, szóláshoz, jogszerű eljárásokhoz, valláshoz." - De senki nem kényszerít téged arra, hogy költözz oda. Neked ahhoz semmi közöd, hogy ott mi történik. Vagy élnek ott vágottszemű rokonaid?

Wrex 2017.09.04. 11:39:45

@énisfélek: Észak-Korea pontosan annyira fogja megszakítani a kereskedelmi kapcsolatokat minden országgal, akik az USÁ-val üzletelnek, mint amennyire az USA fogja megszakítani a kereskedelmi kapcsolatokat minden országgal, akik Észak-Koreával üzletelnek. Azaz sehogy.

Egyallampolgar 2017.09.04. 11:40:34

" Neked ahhoz semmi közöd, hogy ott mi történik. Vagy élnek ott vágottszemű rokonaid?"

Hmm. Hát azt hiszem van bennem elemi szolidaritás. Van bennem együtt érzés. Ha vernek valakit a véleményért az nem rossz érzés, akkor is ha nem rokonom.

különvélemény 2017.09.04. 11:42:41

Azt kell megérteni, hogy jelenleg az USA warmonger-kedik.
Észak-Korea a délre telepítendő rakétavédelmi rendszerre reagált, ami ellen Kína, és Dél-Koreában sokan tiltakoztak.
Mint ahogy kiutasította az orosz diplomatákat Obama, mondvacsinált indokkal (hekkelés), valamint minden nemzetközi jogot megsértve lefoglalt orosz tulajdonú diplomáciai épületeket.
Ahogy Trump megfenyegette Venezuelát.
Ahogy Trump fenyegeti Kínát gazdasági lépésekkel.
Ahogy fenyegetni szokta Iránt.
Ahogy csatlósai nekimentek Katarnak.
stb.

Conchobar 2017.09.04. 11:45:13

@Egyallampolgar: "Hát azt hiszem van bennem elemi szolidaritás. Van bennem együtt érzés." - Tetszelegsz magadnak, hogy te milyen fasza gyerek vagy. Csakhogy az észak-koreaiak aligha vágyódnak az öntetszésedre, meg a belügyeikbe való belepofázásodra

Egyallampolgar 2017.09.04. 11:46:15

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"Szerintem döntsön a koreai nép."

Hányinger keltő ez a cinizmus. Ahol naponta kell az iskolákban egymásra vallani a diákoknak. Ahol a kritika látszatára elhurcolnak megölnek, CSALÁDOSTUL megsemmisítenek, ott azt mondani "döntsön a nép".
Nincs szabad interNET ahogy Kínában, ahogy hamarosan Oroszországban. Nincs szabad sajtó, de kimondott szóért is átnevelő tábor jár a családnak. Itt nem lehet dönteni.
ÉszakKorea soha többé nem lesz Korea. Ennek vége. Az USA-nak porrá kell bombázni a katonai és ipari létesítményeket, másnap Kínának szárazföldön meg kell szállni és Kínához csatolni. Kína is borzalmas rendszer, de ÉszakKoreához képest maga a szabadság.

különvélemény 2017.09.04. 11:47:40

@Egyallampolgar: "van bennem elemi szolidaritás. Van bennem együtt érzés"

Ha lenne benned, akkor az USA ellen lennél ebben a kérdésben. (nem Kim mellett)
Ha háború lesz milliók fognak meghalni ártatlanul.
Ha nem lesz Kim J.I. rendszere akkor is meg fog dőlni/változni, mint ahogy az összes kommunista rendszer megdőlt, átalakult, vagy átalakulóban van.

Egyallampolgar 2017.09.04. 11:52:11

@Conchobar:
"Tetszelegsz magadnak, hogy te milyen fasza gyerek vagy"

Szánalmas ez a személyeskedés. Te meg büszke vagy arra, hogy leszarod és ha nekik nem jó, hát oldják meg. Ha érdekelne a téma utána néznél. Tele van a youtube ÉszakK-ról elmenekült emberek riportjával. Azt a rendszert nem lehet belülről leváltani. Nincs hozzá tudás, elképzelés, eszköz, tér.
Az már hab a tortán amikor annak védjük a belügyeit aki átlő egy rakétát a szomszéd fölött.

Elmúlt az ókor. Krisztus óta van erkölcs, van morál. Van együttérzés. Nem mindenkiben. A tahó önző prolikban nincs, de a többségnek van. Az erkölcs és a morál, egyetemes. Egyetemes, tehát nem csak a családtagokra, rokonokra, haverokra, focilklubtársakra vontakozik.

Egyallampolgar 2017.09.04. 12:00:06

@különvélemény:
"Ha lenne benned, akkor az USA ellen lennél ebben a kérdésben. (nem Kim mellett)"
Tévedsz. Az USA-nak ez az ügy lényegtelen. Marginális. Ha az USA-nak fontos lenne, Kim már hamuvá lenne bombázva, ÉszakKorea át lenne adva Kínának megszállásra.
Azt nem érted, hogy a modernizáció a diktatúráknak kedvez, nem olvasztja azokat. A hatalom képes az internet-et és az információt manipulálni.
Csak azok a kommunista rendszerek dőltek meg amelyek szovjet érdekszférák voltak, mert a CCCP nem bírta a gazdasági, katonai versenyfutást és csődbe ment. Ráadásul Kelet-Európában a prolik már kényelmes elvtelen szolidaritás mentes, tahókká lettek, még volt értelmiség akiknek fontos volt a liberalizmus, a jogállam, a szabadságjogok, ezek az országok tehát csatlakoztak a Nyugathoz.
Kínában ma is kommunizmus van. A lényeg viszont az, hogy egy értelmes ember számára a jólét az nem GDP függő. Nem anyagi alapon mérendő egy ország élhető vagy nem élhető szintje.

Shish Yakoo 2017.09.04. 12:08:20

@Egyallampolgar: Ja, neked nem tetszik, ezért meg kell dönteni. Az EÁ is ezt mondja.

különvélemény 2017.09.04. 12:14:02

@Egyallampolgar:
USA-nak stratégiailag létszükséglet a dél-koreai jelenlét, pont azért kezdett el izmozni, mert most először fordult elő hangsúlyosan a koreai választásokon a jenkik haza, és ettől megijedtek. A koreai háború után mindenki szépen kivonult Koreából, kivéve az amcsikat, ők most is több tízezer katonával vannak jelen.
A telepítendő rakétavédelem sem Dél-Koreát védi, annak a minimális hatótávolsága 400 Km.
A többire nem is reagálnék, nincs értelme.
Nézz utána a dolgoknak, mielőtt belefogsz egy bonyolult katonai és politikai témának a boncolgatásába, mert nagyon laikusnak tűnsz.
Az ilyen "hamuvá lenne bombázva" kifejezések meg tipikus amerikai nagyképű mondatok. Mint írtam, téged ezek szerint nem érdekel, hogy hány millió déli és északi hal meg, lényeg, hogy az USA majd rendet rak, mint Afganisztánban (ja mégsem), Irakban (ja mégsem), stb...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.04. 12:18:45

@Egyallampolgar:

Oroszországban vban szabad internet. Az egész világon van, Észak-Koreát leszámítva.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.04. 12:23:53

@Egyallampolgar:

Az oroszok és a kínaiak is megmondták bizalmasan, a Wikileaks lehozta: nem fognak ellenkezni, ha Dél-Korea megdönti, akár amerikai segítséggel is az észak-koreai rezsimet, ha ezzel párhuzamosan az USA kivonul az egész országból. s Korea semleges állam lesz. Mind Oroszországnak, mind Kínának kiváló kapcsolatai vannak a dél-koreai rezsimmel. de azt nem fogják hagyni, hogy az USA támaszpontokat létesítsen Északon az orosz és kínai határ mentén.

Az USA az, mely nem hajlandó ebbe belemmeni, neki a fontos: maradjon Dél-Korea amerikai támaszpont.

Pont ugyanaz, mint Németorszég egyesítésének terve az 50-es években. Az oroszok támogatták, az amerikaiak nem.

különvélemény 2017.09.04. 12:24:00

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Kínában sincs, persze gyerekjáték megkerülni. (Kivéve Hongkong természetesen)
Be is akarták vezetni, hogy kitiltják a VPN-eket, de erről lemondtak mert nagy volt a népharag, a többség úgy sem VPN-ezik, jó nekik a kínai net.

Conchobar 2017.09.04. 12:40:46

@Egyallampolgar: " Te meg büszke vagy arra, hogy leszarod és ha nekik nem jó" - Ember! Fogd már fel végre: a koreaiak nem kiskorúak, a koreaiak helyett te nem dönthetsz, te csak kibic vagy (jó esetben). Azokat a szarságokat, amit te összehordasz, azokat már a középkorban is fújták. Csak egy kicsit archaikusabban: azt pofázták akkoriban, hogy megmentik szegény pogányok lelki üdvét az örök kárhozattól (miközben felvetették velük a kereszténységet és a szabad létből alávetették őket a feudális rendszerbe)

Conchobar 2017.09.04. 12:45:05

@Egyallampolgar: "Szánalmas ez a személyeskedés." - Hogy te milyen ostoba vagy! Te szerencsétlen, hát te magad hoztad elő a személyeskedést, mikor elkezdtél magadról ömlengeni ("van bennem elemi szolidaritás. Van bennem együtt érzés.")

chepunk 2017.09.04. 12:48:28

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

"a Wikileaks lehozta:" Te meg benyelted! Muhahahaha! Hülye vagy 1-es leühetsz!

mojoking77 2017.09.04. 13:37:32

@Egyallampolgar: Ignorald nyugodtan. Beepitett bertollnok, akit csak a topicok felporgetesehez hasznalnak az indexes sracok.

mojoking77 2017.09.04. 13:41:10

@Wrex: "előbb-utóbb valaki visszakézből szájon fogja vágni és jókat fogok röhögni rajta"
Sajnos egyikunk sem fog jot rohogni rajta, valoszinuleg a legcinikusabbak is a ".... Hmmm a franc se gondolta volna..." valaszt fogjak megfogalmazni magukban.
Mondanam, hogy ne legyen igazam, de tul sok egyeb gazdasagi es politikai tenyezo all egyutt ahoz, hogy egy kissebb villongasnal komolyabb forgatokonyv hajtodjon vegre....

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.04. 13:48:56

@Egyallampolgar:

Tudtommal Amerika megdöntött már háborúban néhány ország kormányát.
Nem egyben bábkormányt tart fent (pl Irak, Afganisztán) és nem bánnak kesztyűs kézzel a rendszer ellenségeivel.
Igaz sokkal több a terrorsita, és a merénylő, meg a szélsőséges azóta Líbiától, Szíriáig mindenhol, mint a megdöntött úgynevezett diktátorok idején, de legalább az Olajat meg gázt megszerezte a Soros-Clinton klán cserébe.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.04. 13:53:08

@chepunk:

Azért az valahol röhejes, hogy a ballibek már a közismert tényeket is letagadják szemrebbenés nélkül, csak mert Soros Gyuri és Zukkenberg Fact Checkingje nem engedte át a szűrűn az információt.

Egyallampolgar 2017.09.04. 14:17:59

" Soros-Clinton klán cserébe."

Ez a Soros-Clinton klán nagyon érdekes. Kár hogy álnéven kommentelsz. Sajnos így csak egy büdös proli okádéka az egész, aki szolgaian nyomja a pártállam propagandáját.
Ha névvel, arccal megírnád az együttműködésüket, talán még Pulitzer díjat is kapnál.
Irakot Bush támadta meg, az idősebb, aztán a fiatalabb. Mint az közismert. Sorosnak nem volt köze hozzá. Az USA szállta meg Dél-Koreát, Északot Kína. Látszik a különbség. Az USA szállta meg Nyugat Németországot, a Keletet Sztálin, látszik a különbség. Japánt az USA szállta meg, Vietnám szovjet csatolós lett.

Sajnos ahol nincsenek liberális hagyományok vagy diktatúra van, vagy iszlám polgárháború. Nyilván egyik sem jó. Ha az USA-nak csapatai vannak máig Németországban, Irakból sem lett volna szabad kivonulni három év után, vagy nem kellett volna megtámadni. Ezek érvényes felvetések. Azt viszont lássuk már be, hogy a cikkben szereplő ÉszakKorea borzalmasabb hely embertársainknak mint a most említett országok bármelyike és agresszívabb is.
Lehet most nem kell beavatkozni, de 10 év múlva már rá lesz csavarozva a hirogénbomba a rakétákra. Lehet hogy 10 éve kellett volna beavatkozni és most van az utolsó pillanat.

HABONYKOMMANDÓ. 2017.09.04. 14:25:17

Szerintem Magyarorszagnak is azonnal atombombat, vagy hidrogen bombat kene fejleszteni.
Vagy talan a legjobb lenne vasarolni, peldaul eszakkoreatol. Ha nekunk is volna hidrogen bombank, akkor elkerulhetoek lenenek az olyan incidensek, sertegetesek, mint amit Hollandok okoztak par napja. Ha megis sertegetik az orszagot, akkor csak egy gombnyomas, es vegervenyessen megoldodik a Holland kerdes.

alex4 2017.09.04. 14:35:27

@HABONYKOMMANDÓ.: Tudnád idézni a nagykövet azon szavait, amelyek a magyarokról (a népről) szóltak és nem magyar KORMÁNYról?!?
Az állami szintű korrupció emlegetése pl. nem a magyar népről szól...

különvélemény 2017.09.04. 15:45:29

@Egyallampolgar: "Sajnos ahol nincsenek liberális hagyományok vagy diktatúra van, vagy iszlám polgárháború."

Az USA-ban melyik van? Diktatúra, vagy polgárháború?
Mert liberális "hagyományok" garantáltan nincsenek. A szegregáció is csak 1964-ben szűnt meg, papíron.
A demokratákra még rá lehet fogni, hogy liberálisok, de ott sem túl régi ez a "hagyomány".
Európában van csak már "hagyományosnak" nevezhető liberalizmus.
Az USA-ban vannak demokraták, akikre rá lehet fogni, hogy liberálisok, meg a republikánusok, akiktől távol áll. Na meg van ezek közös metszete, a neoliberálisok, akik istene a szabad piac, semmi köze az emberi szabadsághoz, sőt, csak a profit számít.

Az USA naponta szegi meg saját alkotmányát, legutóbb a CIA-ről derült ki, hogy a többi állami szervet is le tudja hallgatni, mert backdoort épített a cuccaikba.
Guantanamoban mindenféle jog nélkül tartanak fogva embereket, akárcsak a "titkos" börtönökben világszerte.
Az orosz diplomáciai épületek lefoglalását már említettem, nem látom, hogy szankciókat szavaztak volna meg az ENSZ-ben emiatt, nyilván, mert nem is tudnának, valamelyik USA szövetséges úgy is megvétózná.
A törvény előtti egyenlőséget, mint liberális alapelvet gondolom nem kell részletezzem, hogy köpi naponta szembe az USA "jogszolgáltatás", ahol akinek több pénze van, az nyer. A legkisebb per is egy nagy céggel szemben százmilliós tétel forintban.
Folytathatnám, de felesleges.

Ha igazi liberális lennél, mindig a kisebbet védenéd a nagy hatalommal rendelkezővel szemben, ehhez képest foggal-körömmel véded a világ legerősebb országát mindenki mással szemben, ráadásul úgy, hogy a védenceddel szemben elfogult vagy, másokkal szemben meg végletekig kritikus.

chrisred 2017.09.04. 15:54:11

@különvélemény: Az amerikai alkotmányról nem hallottál még? Na, az a liberális hagyomány.

Egyallampolgar 2017.09.04. 15:56:48

@különvélemény:
"a védenceddel szemben elfogult vagy, másokkal szemben meg végletekig kritikus"

ez aranyos. Az USA az én védencem :)
Hát nem. Egyáltalán nem tartom tökéletesnek sem az USA-t sem az EU-t. Csak annyit állítottam, hogy messze élhetőbb, igazságosabb rendszerek mint a világ többi része. A liberalizmus bizony kényes dolog. Nem olyan könnyű használni mint a tahók eszméit. Ha egy francia iskolában betiltod az iszlám vallásúak fejfedőjét csökken a liberalizmus. Ha hagyod az iszlám közösségeket terjedni akkor is csökken a liberalizmus.

Nem én hoztam fel az USA témát. Itt valami hülye jött elő az ÉszakKoreai cikk után egy kommentben, hogy nabezzeg az USA is blabla bla.... a szokásos mantra. Erre írtam, hogy álljunk meg. A két dolog nagyon más.

" ahol akinek több pénze van, az nyer. A legkisebb per is egy nagy céggel szemben százmilliós tétel forintban"
igen, ebben van igazság. De azt is tudjuk, hogy van amikor a kisember győz, néha egészen extrém szélsőséges esetben is, mint a macska-mikrohullám anekdotában. Mondom, a nyugati országok nem hibátlanok, de van hely a kritikának, van lehetőség a liberális elvek számonkérésére. Próbálj meg Oroszországban felvonulni mert jogegyenlőséget akarsz homokosoknak, vagy Kínában alkotmányos rendszert. Jó nekünk hogy itt élhetünk.

morph on deer 2017.09.04. 15:57:07

Akkor most mi van?

Orbán "engedélyt kaptunk a legfőbb világi hatalomtól..." viktor még mindig teljes erővel támogatja Trumpot?

Akkor majd mi is hadat üzenünk?

És mit fog Putyin szólni ahhoz, ha Semlyén csapataink élén belovagol Pyongyangba?
Vagy Rogán légicsapást mér (kilóra?) ?
Esetleg orbán felveszi a zöld ingét..?

Teljesen tanácstalan vagyok, de tényleg...

chrisred 2017.09.04. 15:58:19

@különvélemény: Egy igazi liberális egyik államot sem támogatja, mert a szemében a polgári szabadságjogok minden állammal szemben érvényesek. Ez a "kis országot támogatni a naggyal szemben" abszolút nem liberális gondolat, inkább olyan szovjet béketáboros lenini eszme.

különvélemény 2017.09.04. 19:07:51

@Egyallampolgar:
Akkor csak nekem tűnt úgy, mintha védenéd.
Én az emberek pártján vagyok, és hiszem, hogy a háború mindig, mindenhol értelmetlen, márpedig Észak-Korea szerintem nem fog "először lőni", egyébként Kína is így gondolta, amikor azt mondta, hogy ha ÉK támad először akkor nem avatkozik be, egyébként igen.
A hírekkel ellentétben, amik arról szolnak, hogy KJI lépésére "válaszul" az amerikaiak, az úgy helyes, hogy az USA lépésére válaszul KJI, ezt fentebb kifejtettem a rakétarendszerrel kapcsolatban.
Már, ha ragaszkodunk a tényekhez (kronológia) és nem a mainstream media agymenését tartjuk ténynek.
Ha megkérdezed a dél-koreaiakat, hogy mitől félnek jobban, hogy KJI megtámadja őket, vagy, hogy az USA háborút provokál és azt megszívják, az utóbbi lenne a válasz.
Nem véletlen, hogy előkerült az USA kipaterolása a választásokon.

Az USA perekben csak akkor nyer kisember, ha sikerdíjas a dolog, ott egy menő jogi cég elvállalja sikerdíjért az ügyet, cserébe nem kell fizetni.

Nyilván a "liberális" demokrácia a legjobb, amit ismerünk, de van, ahol ez nem működne.
Például Oroszországot nem tudná egyben tartani egy liberális vezetés, márpedig a méretgazdaságosság egy nagyon fontos szempont a sikerben. Ráadásul a legtöbb felmérés szerint az oroszok el sem fogadnának egy nem autoriter vezetőt.
Putyin sem hibátlan, neki is megvannak a hülyeségei, mint bármelyik másik vezetőek, ilyen például a gender kérdés.

Egyébként USA-ban ha közelebről megnézed, nincs valódi demokrácia, mert idétlen idők óta csak 2 pártra lehet szavazni, ott nincs jobbik, meg lmp, meg momentum, mert elnyomja a mainstream media, aminek a tulajdonosai a neoliberális oligarchák, mert az USA az igazi oligarchia, és nem Oroszország, már ha valaki érti a szó mai jelentését, ami nagyjából az, hogy a pénzén politikai befolyást vásárló réteg. Oroszországban senki sem tud Putyintól befolyást vásárolni, akik körülötte vannak, azért befolyásosak, mert Putyin hagyja nekik, de maximum a helyi politikában. Lásd Hodorkovszkij, aki megszívta, hogy politizált, vagy Abramovics, aki elmenekült Angliába.
Már sokat írtam, inkább abbahagyom.

különvélemény 2017.09.04. 19:17:59

@chrisred:
Nem, mert az egyik legfontosabb liberális eszme, az egyenlőség, márpedig az USA és Észak-Korea nem egyenlőek a nemzetközi porondon.
Az egyik kezében van a média többsége, és a legnagyobb hatalmú ország, míg a másik egy elszigetelt kis ország.
Az egyik azt mondja, hogy nekem lehet ballisztikus rakétám, neked nem lehet, nekem lehet atomfegyverem, neked nem lehet, nekem nem tetszik a rendszered, ezért eltaposlak.
És te, mint liberális, aki hisz a sokszínűségben, az egyenlőségben, a másságban, a véleményszabadságban, a toleranciában, azt mondod, hogy az USA-nak van igaza, és vannak nem tolerálható országok, miközben például az iszlamista Pakisztán is rendelkezik atomfegyverekkel, miközben a legnagyobb barátja az USA-nak Szaúd Arábia, ahol nyilvános kivégzések és kövezések vannak, és letartóztatnak egy lányt, ha szoknyát hord?

alex4 2017.09.04. 22:19:56

@különvélemény: „a legnagyobb barátja az USA-nak Szaúd Arábia"
Szvsz, nem a legnagyobb barátja, hanem a stratégiai partnere („ellenségem ellensége a barátom") a Közel-Keleten egy olyan állam sakkban tartására, mely állam dokumentált célja egy másik ország megsemmisítése - if you know what I mean...
(A szaúdi rezsimről írtakkal viszont elítélőleg egyetértek!)

Helyszíni zsemle 2017.09.04. 23:27:23

Rohadtul utalom, hogy a kulonbozo tudomanyos ismeretterjeszto filmekben a buzi amcsik allandoan a hirosimai atombombara hivatkoznak. Gusztustalan, hogy ezt ertelmetlen tomeggyilkosagot, tragediat, kedejes ismeretterjesztesre hasznaljak.
Jo lenne, ha valaki vegre oda kurna nekik egy atombombat, es akkor vegre arra hivatkozhatnanak a musoraikban.
Szoval ez ugyben tamogatom eszakkoreat.

chrisred 2017.09.05. 05:50:05

@különvélemény: A liberalizmus soha nem deklarálta, hogy a polgárok közötti egyenlőséget az államokra is ki kellene vetíteni. Amúgy nem vagyok liberális, csak jobboldali konzervatív, aki az életminőségem biztosítása érdekében szükségesnek tartja a polgári szabadságjogok létezését. Ahogy a lakásomban is szükségesnek tartom az elektromosság létezését, mégsem vagyok villamosmérnök. Azt se mondtam, hogy az amcsiknak van igaza, amúgy a véleményem, hogy a legbiztonságosabb, ha egy államszervezet sem rendelkezik atombombával. mivel ezt már nem lehet biztosítani, a cél, hogy a lehető legkevesebb olyan állam legyen, amelyiknek van.
süti beállítások módosítása