NapiStat

Az észak-koreai atombomba evolúciója

2017. szeptember 04. 22:07 - zékovács

Észak-Korea egy 100 kilotonnás hidrogén, esetleg felturbózott atombombát robbantott szeptember 3-án. Az Index bemuttata, hogy mi történne Budapesttel ha a belváros felett robbanna fel egy hasonló erejű bomba. 

Az atomfegyverek pusztítóerejének szemléltetésére gyakran használják a Hirosimára és Nagaszakira 1945-ben ledobott bombákat viszonyítási alapként.

Ebben a kontextusban Kim Dzsongun legújabb bombája 6.66 Hirosimával vagy 4.5 Nakaszakival ér fel.

 

Infographic: North Korea Tests Its Most Powerful Bomb Yet  | Statista You will find more statistics at Statista

Ugyan a koreai atom még közel sem durran akkorát mint a legpusztítóbb amerika vagy orosz testvérei, azonban az utolsó tesztrobbantás óta eltelt egy év alatt hatalmas "minőségi" ugrást sikerült véghezvinnie az északi rezsimnek.

 

Ami pedig a kísérleti robbantások számát illeti Észak-Korea hatodik tesztje világviszonylatban pontosan a hatodik helyhez elég.

  

Infographic: North Korea Has Conducted Its Sixth Nuclear Test | Statista You will find more statistics at Statista

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napistat.blog.hu/api/trackback/id/tr9312804026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.09.05. 10:58:58

Maradjunk annyiban, hogy bizonyíték még nincs egyetlen bombájukra sem! Csak a földrengések mérése az egyetlen, még az odaküldött mintavételező gépek sem találtak semmiféle nyomot.

citrix 2017.09.05. 11:10:15

@Duplaxiii: Vagyis a Kedves Nedves Vezető mutogatott valami szerkentyűt ami akárni is lehet de szerinte az bomba. Aztán lehordtak a föld alá néhány ezer tonna TNT-t és az eldurrantották és beadták az atombomba sztorit. A rakétaindítások is csak kamu arra nincs bizonyíték hogy terhet is tud vinni irányítottan vagyis csak kínai petárdákból összebarkácsolt szerkezetek a kapitalisták elrettentésére. Aha.

szvsz 2017.09.05. 11:42:09

@citrix: ne feledd, hogy a kedves vezetőnek akár hazudhattak is, hogy sikerült atomgombát csinálni, háta mögött meg lehordtak az alagútba párszáz tonna katonai robbanószert. Nehezen tudom elképzelni, de ha valakinek határidőre kell semmiből atomfegyvert csinálni vagy megy a kutyák közé kajának, akkor nem lehetetlen.
Annó Ceausescunak is beadták -legalábbis egy urban legend szerint-, hogy a sok parabola antenna napelem... Mondjuk ő pont elég hülye volt hozzá.

citrix 2017.09.05. 11:59:05

@szvsz: A Kedves Nedves Vezető azért nem teljesen kretén hogy átverjék ilyen kamuval a saját bizalmasai. Ha csak ilyennek a gondolata felmerül ott valakiben az pillanatok alatt egy megtermett ágyúcső előtt találja magát.

Túlélő ... 2017.09.05. 12:23:34

@Duplaxiii: Kábé milliónyi bizonyiték van csak nem publikusak: műholdas felvételek, légköri mintavételi eredmények ... stb. Ja, és nem csak bombája van, hanem ballisztikus rakétája is, amivel atomtöltetet tud több ezer km-re eljuttatni. Akár Európába is. A kis huncutok.

apro_marosan_petergabor 2017.09.05. 13:27:21

Elég szakszerűtlen cikk. Mi az, hogy "felturbózott atombomba" - újságírói kategória? Nem tudjuk, hogy A bomba, vagy H bomba, a robbanási energiára van egy becslés - 100kt. Ez lehet A bomba is, nagyobbacska, meg kis H bomba.
A bombánál a robbanási energia a hasadó anyag mennyiségétől, a szerkezet kialakításától(meddig marad együtt a kritikus tömeg) függ, H bombánál a fuzionáló, az A bomba által begyújtott H izotóp köpeny tömegétől, struktúrájától.
Nincs felturbózott A bomba...

röf 2017.09.05. 13:53:26

@apro_marosan_petergabor:
"Nincs felturbózott A bomba... "

Miért ne lehetne?
Az atombombára ráhegesztenek két BorgWarner feltöltőt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.09.05. 15:37:07

@apro_marosan_petergabor: Boosted fission-nek hívja a szakirodalom, nem valódi fullos termonukleáris eszköz. Azok a több száz kt és Mt tartományban vannak már.

A történelem során már állítottak elő skálázható hatóerejű termonuki fegyver is, de szanszosan ott csak azt csinálták, hogy szándokosan elrontják / deaktíválják üzem közben a 2. fokozatot, mert a termonuki fegyverek kétfokozatúak.

Mr. Hyde 2017.09.05. 16:35:41

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kizárólag azért szálka az USA által dominált nemzetközi közösség szemében, mert immár több mint 6 évtizede útját állja a dollárdiplomácia távol-keleti terjeszkedésének.

A világ népeire az első számú fenyegetést az amerikai terrorállam jelenti, amelyik többször is hajtott végre atomtámadást civilek ellen és jelenleg is háborút visel több ország ellen.
1945. augusztus 6. óta egy ország szuverenitásának egyetlen garanciája a nukleáris fegyver birtoklása, és ezt az Egyesült Államok tanította meg a világnak.

A KNDK-nak pontosan ugyan annyi joga van atomarzenált fejleszteni, mint bármelyik másik országnak.
A KNDK fegyverfejlesztési programja és rakétatesztjei összhangban vannak a nemzetközi joggal és nem jelentenek fenyegetést senkire, ugyanis nem más országok területén hajtják végre azokat és nem hal meg tőlük senki.

A KNDK belátható időn belül számottevő nukleáris potenciálra valamint annak célba juttatásához szükséges interkontinentális ballisztikus technológiára tesz szert és ez ellen sem Egyesült Államok sem pedig más ország nem tehet már semmit.
süti beállítások módosítása